Konak Meydanı - Saat Kulesi - İlk Kurşun Anıtı - Konak Yalı Cami

 


Konak Meydanı

Resmi adı Atatürk Meydanı olan ve İzmir'in en hareketli meydanlarından biri olan Konak Meydanı; İlk Kurşun Anıtı, İzmir Saat Kulesi ve Konak Yalı Camii gibi pek çok simgesel yapıya ev sahipliği yapıyor. Günün her saati hareketli olan ve İzmir’in önemli buluşma noktalarından Konak Meydanı; Ege Deniz manzaralı parklar, yürüyüş yolları, onlarca mağaza, kafe ve kaliteli restoranlarıyla İzmir’i keşfetmeye başlamak için en ideal nokta. Akşamları sokak müzisyenlerini dinleyebileceğiniz Konak Meydanı, aynı zamanda Kıbrıs Şehitler Caddesi ve Alsancak Sevgi Yolu gibi popüler yerlere de oldukça yakın.


İzmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi, İzmir'de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901'de inşa edilmiş tarihî saat kulesidir.

Konak Meydanı'ndaki İzmir Hükûmet Konağı, Kemeraltı Çarşısı girişi, Konak Yalı Camii ve İzmir Büyükşehir Belediyesi binası arasındaki alanda yer alır. 25 metre yüksekliğinde ve dört katlı olan kule, Sultan II. Abdülhamid'in iradesi gereği Osmanlı vilayetlerinde aynı dönemde meydana getirilmiş birçok saat kulesinden birisidir. Ancak özgün mimarisi ve yapımında izlenen yöntem nedeniyle diğer saat kuleleri arasında özel bir yer edinmiştir. Osmanlı saat kuleleri içinde en estetik görünüşlü ve en zarifi olarak kabul edilir.

Fransız mimar Raymond Charles Péré tarafından tasarlanan kulenin saatinin Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edildiğine dair kayıtlar vardır.


İlk Kurşun Anıtı

1919 yılında gerçekleşen Yunan işgaline karşı Türk direnişinin sembolü niteliğinde olan İlk Kurşun Anıtı, yüksek bir podyum üzerinde, granit kaidede, Hasan Tahsin bir elinde bayrak, diğer elinde de silahı ile tasvir edilmiş. İlk Kurşun Anıtı, heykeltıraş Turgut Pura tarafından yapılmış. Anıtın durduğu kaide ise Mimar Harmi Hotan tarafından yapılmış.

Mermer kaplı olan bu kaidenin her iki tarafında da Kurtuluş Savaşı'nda halkın verdiği mücadeleyi anlatan sahneler bulunuyor.

1974 yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmirlilerin katkısı ile yaptırılan İlk Kurşun Anıtı'nın hikayesi ise şöyle; Hasan Tahsin, Milli Mücadele'nin başlangıcında sembolik bir anlam taşıyan ‘ ilk kurşun'u 15 Mayıs 1919'da İzmir'in Konak Meydanı'nda ilerleyen Yunanlara atmış ve aynı yerde öldürülmüş.

Bu olayın gerçekleştiği yere dikilen İlk Kurşun Anıtı, 15 Mayıs 1974'te o dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından törenle açılmış. Her yılın 15 Mayıs'ında, İlk Kurşun Anıtı önünde İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Hasan Tahsin'i anmak adına tören düzenleniyor. Bir gün yolunuz İzmir'e düşerse eğer, İlk Kurşun Anıtı'nı da mutlaka görün.


Konak Yalı Cami

Cami, Konak Mahallesi'nde, Cumhuriyet Bulvarı üzerinde, İzmir Valiliği binası önünde yer almaktadır. Saat Kulesi ile birlikte Konak Meydanı'nın simgesidir.

Yalı Cami İnşa edildiği zamanlar denizin kenarında yer aldığı için bu adı almıştır. 'Konak Cami', 'Hükümet Camii' ve 'Ayşe Hanım Camisi' olarak da anılmaktadır. Derviş Ağazâde Mehmet Paşa'nın kızı Ayşe Hanım tarafından, ikamet ettiği konağın hemen yanında yaptırılan medresenin mescidi olarak kullanılmak üzere 18. yüzyılın ortalarında inşa ettirilmiştir. Medreseyle ilgili en eski vakfiye 1749 tarihini taşımaktadır. Küçük mescit ise medreseden altı yıl sonra, 1755'te inşa edilmiştir. Mescit, 1867 yılında yenilenmek üzere yıkılan Vilayet Konağı ile birlikte yıkılmış, 1873'te yerine yine küçük bir cami yaptırılmıştır.

I. Dünya Savaşı'nın sonlarında, dönemin İzmir Valisi Rahmi Bey'in girişimiyle, dönemin en yaygın üslubu olan Ulusal Mimarlık üslubunda Mimar Tahsin Sermet Bey tarafından onarılmıştır. Cami, klasik Osmanlı mimarisi tarzında, tek kubbeli ve tek minareli zarif bir yapıdır. 1964 ve 1997 yıllarında iki kez daha onarımdan geçirilmiştir. İlk çiniler Hafız Mehmet Efendi'ye, 1964 yılına ait çiniler Hafız Mehmet Efendi'nin oğlu Hakkı Çinicioğlu'na ve 1997'deki çiniler ise seramik sanatçısı Ümran Baradan'a aittir.

Konak Meydanı Gezin



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال